Quan Gaza clama

Compartir

Possiblement quan vosté veja aquesta exposició les xifres hagen canviat. A principis de març de 2024, quan va ser escrit aquest text, les víctimes palestines del genocidi en la franja de Gaza eren 30.000 persones, de les quals, aproximadament la meitat eren xiquetes i xiquets. El nou cicle de violència extrema a Gaza va començar a l’octubre de 2023, però es retrotrau a 76 anys arrere, quan l’Estat d’Israel es va crear a través de la neteja ètnica de Palestina i la Franja de Gaza va començar a omplir-se de persones refugiades palestines. Des de 2006-2007, a més, la Franja està bloquejada per terra, mar i aire i Israel impedeix l’entrada de tota mena de productes i a vegades fins a l’eixida a menors d’edat malalts de càncer. Des de la tardor de 2023, la població palestina gazatí experimenta una deshumanització i una violència sense límits i està patint el genocidi millor documentat per les seues víctimes i pels seus victimaris, tot amb la complicitat d’empreses i governs de l’Atlàntic Nord.

El periodista Mikel Ayestarán, especialista en zones en conflicte, escrivia el 21 de desembre de 2023 en la revista 5W: “Cada vegada que aquesta terra rugeix, els titulars eclipsen la resta de la informació internacional”. No vivim en un món especialment pacífic, a l’any hi ha uns 33 conflictes armats en el nostre planeta i, com indica Amnistia Internacional, la qüestió palestí-israeliana no va començar el passat 7 d’octubre, porta explotant cíclicament des de 1948.

Les injustícies i violacions que constitueixen les causes fonamentals d’aquests cicles reiterats de violència han d’abordar-se amb caràcter urgent. Això suposa respectar el dret internacional i acabar amb el bloqueig il·legal que Israel exerceix sobre Gaza des de fa 16 anys, així com desmantellar altres aspectes del sistema colonial i d’apartheid que Israel imposa sobre tota la població palestina durant els últims 76 anys.

Després de més de tres quarts de segle d’espera d’una solució per a la qüestió palestina-israeliana, anys travessats per la violència, l’apartheid i l’ocupació, el passat octubre Gaza era de nou objecte del focus mediàtic. Què està sent diferent aquesta vegada? Segons observadors de Nacions Unides i tal com ha denunciat Sud-àfrica, l’actuació israeliana està prenent forma genocida. La privació deliberada d’aliments, aigua, atenció mèdica i ajuda humanitària per part d’Israel posen en perill la supervivència de totes les persones que es troben atrapades a Gaza.

Des de la Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV) no hem pogut fer oïdes sordes al clam de Gaza i és per això hem volgut que fora el tema central de la nostra exposició col·lectiva anual condemnant des d’ací l’ocupació i el genocidi de la població palestina a les mans de l’Estat colonial i d’apartheid d’Israel. A més, ens sumem a les peticions de la major coalició de la societat civil palestina (BDS), per a deixar de ser còmplices d’aquest genocidi, que es complisquen amb els Drets Humans i el dret internacional, i que, per fi, el poble palestí tinga dret a tindre drets.

BASES DE PARTICIPACIÓ

1. L’objectiu és oferir, amb les nostres eines de treball, il·lustracions o historietes que reivindiquen i reflexionen sobre el genocidi del poble palestí.
2. Podran participar en aquesta exposició els i les il·lustradors/es associats/des a APIV que estiguen al corrent en el pagament de les seues quotes.
3. Les obres rebudes dins del termini i forma s’exposaran físicament en la Fira del Llibre de València de 2024 i podran ser exposades en les diferents itineràncies en altres llocs d’interès cultural o social.
4. Cada il·lustrador/a podrà participar amb una única obra que pot ser realitzada ex profeso o ser reutilitzada de treballs anteriors. El format serà DIN A3 vertical sense sagnat (mesures finals: 297 x 420 mm).
5. La tècnica a utilitzar serà lliure.
6. Les imatges hauran de ser enviades en dos arxius:

un) d’alta qualitat format TIFF o JPG (a màxima qualitat), a 300 ppp de resolució i en cuatricromía (CMYK), per a la seua impressió, i 
dos) de baixa resolució (72 ppp), en format PNG o JPG i en RGB.

7. Les obres hauran de ser enviades mitjançant el sistema d’enviament d’arxius WeTransfer a expo@apiv.com, indicant en l’assumpte: «GAZA + nom o pseudònim del/la il·lustrador/a». Vos preguem que utilitzeu l’opció «Enviar transferència per email», ja que d’aquesta manera rebeu una notificació automàtica quan descarreguem els vostres arxius.
8. A més de la il·lustració, s’haurà d’adjuntar un arxiu de text que incloga:

– Nom o pseudònim del/la il·lustrador/a amb el qual es vol que s’identifique l’obra.
– Títol de l’obra.
– Pàgina web (només si el/la il·lustrador/a vol que aparega al costat del seu nom en la cartel·la).
– Correu electrònic (no apareixerà en l’exposició).

9. La data límit per al lliurament de l’obra serà el dimecres 10 d’abril de 2024 a les 23:59h.
10. La participació en aquesta convocatòria suposa la total acceptació de les bases que la regulen.

Compartir