Comunicat pel procés de selecció de la imatge gràfica de la Fira del llibre de València

Compartir

València, 25 de febrer de 2022
Des d’APIV – Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana, ens veiem en l’obligació d’explicar públicament com ha sigut el procés que ha dut al fet que la imatge gràfica de la Fira del llibre de València haja deixat de ser seleccionada mitjançant una convocatòria pública per a passar a ser un encàrrec directe per decisió dels seus organitzadors, el Gremi de llibrers de València i la Fundació Fira del llibre de València de la C. V. Al mateix temps, després d’haver fet tots els esforços per reconduir la situació durant els últims tres anys, volem manifestar el nostre malestar pel què considerem tot un retrocés i el trist trencament unilateral d’una col·laboració històrica.

Volem fer valer que la col·laboració entre APIV i el Gremi de llibrers pel que fa a l’elecció de la imatge gràfica de la Fira del llibre s’estén fins fa més d’una dècada i de manera ininterrompuda, quan l’any 2007 llançàrem per primera vegada el concurs per a la realització del seu cartell il·lustrat.

L’any 2016, tot coincidint amb la implantació del model de crida a projecte per part de diferents administracions públiques valencianes i amb l’impuls d’APIV, ADCV i ComunitAD, vàrem proposar un canvi de model que permetia, no només acabar amb un sistema ja obsolet que afavoria el treball especulatiu —que molts il·lustradors/es facen un treball i només es remunere a un guanyador/a— i tancat només als socis i sòcies, per una convocatòria oberta a tots els professionals, més justa i transparent i alineada amb el nostre posicionament a favor de les bones pràctiques.

Cal reconéixer, en aquells moments, la voluntat decidida del Gremi per implantar, quasi de forma pionera, un model més just, professional i transparent, que ha aconseguit dignificar el procediment de selecció dels/les professionals i augmentar la qualitat gràfica en les campanyes de les diferents administracions públiques i organismes privats que l’han implantat.

És per això que ens va sobtar i, sobretot, decebre quan, en 2019, el Gremi va decidir de manera unilateral, acabar amb aquesta convocatòria i substituir-la per un encàrrec directe. En aquell moment, el 20 de novembre de 2019, APIV va emetre un comunicat de caràcter constructiu i contemporitzador, transmetent que aquell canvi de criteri de cara a l’elaboració de la imatge gràfica de la Fira de 2020 constituïa un parèntesi excepcional, tal com ens van assegurar des de l’organització.

Des d’aleshores, hem fet tots els esforços per a convéncer a l’organització de la Fira de reprendre el model de convocatòria, sempre pensant en tots els autors i autores, des d’aquells amb llarga trajectòria fins a aquells més incipients o fins i tot desconeguts que, any rere any, esperen l’oportunitat de realitzar la imatge de l’esdeveniment més important del món del llibre a València; una oportunitat de la qual es veuen privats amb aquesta decisió.

Malauradament, a pesar de les bones paraules, aquesta situació de compromisos incomplerts de manera reiterada que s’allarga ja tres anys i sobre la qual no trobem resposta oficial des de la nostra última comunicació de juliol de 2021, no només resulta ja insostenible sinó que ens ha abocat a desconfiar plenament de la seua possibilitat de reversió.

Entenem que les entitats organitzadores de la Fira tenen tot el dret a prendre les decisions que, a parer seu, consideren més adequades per als seus projectes; ho respectem, com no podia ser d’altra manera. D’allò que ens lamentem és del que valorem com un pas enrere en transparència i un trist trencament de la nostra col·laboració històrica sense cap sentit ni explicació i sense la nostra complicitat.

Finalment, volem expressar la nostra voluntat d’acord i deixar constància que les nostres portes estan obertes i les nostres mans esteses en cas que l’organització de la Fira requerisca la nostra col·laboració per revertir aquesta situació de la manera més adequada i respectuosa amb la nostra professió. En cas de ser així, ens trobarà al seu costat tal com continuem col·laborant cada any amb les nostres activitats que contribueixen a enriquir un esdeveniment tan entranyable per a nosaltres com la Fira del llibre de València, al mateix temps que treballem de manera conjunta per la promoció i l’enfortiment dels diferents agents del món del llibre i la lectura.

Junta directiva
APIV – Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana

Compartir