Quines condicions solen trobar aquells il·lustradors i il·lustradores que participen en fires i exposicions? Quines obligacions i drets adquireix un client quan encarrega un projecte il·lustrat? Quin rol juguen els agents professionals en aquest sector? Aquestes i altres qüestions van protagonitzar la Jornada al voltant de les bones pràctiques en el sector de la il·lustració gràfica professional organitzada per APIV amb el centre d’innovació Las Naves.
La trobada, que va tindre lloc el passat 23 d’octubre a Las Naves i va completar l’aforament, es va estructurar en tres blocs temàtics que van analitzar diferents aspectes del dia a dia en el camp de la il·lustració professional. Cadascun d’aquests apartats va constar d’una tertúlia en la qual persones vinculades al món de la il·lustració i altres professionals convidats van exposar les seues vivències.
D’aquesta manera, la primera sessió es va centrar en l’univers dels esdeveniments relacionats amb els treballs creatius: tallers, fires, exposicions… Aquest apartat va estar a càrrec de M. José Hueso, conservadora del departament d’exposicions del MuVIM, i de l’il·lustrador Jesús Cisneros. Entre els assumptes tractats per Hueso i Cisneros, es va incloure la importància de “normalitzar l’ús de contractes i acords” en eixes activitats. A més, els ponents van reflexionar sobre les millors estratègies per a “pressupostar un taller i definir el seu format”. Quant a les exposicions, es va abordar la necessitat de generalitzar la remuneració per als participants en les mostres com una manera de valorar l’esforç i la inversió realitzats pels professionals.
Els concursos professionals i les anomenades a projecte, assumptes fonamentals en les trajectòries dels i les professionals de la il·lustració, van ser les qüestions centrals de la xarrada realitzada per María Pradera, directora creativa i dissenyadora de Yinsen, i l’il·lustrador Luis Demano. Així, es va abordar la controvèrsia que envolta als concursos especulatius. “No podem assenyalar als companys i companyes que per necessitat participen en aquests concursos. Hauríem d’assenyalar a les institucions que els promouen”, van ressaltar els ponents. En el mateix sentit, es va subratllar la importància de “procurar un ecosistema sa en els jurats”. Així com d’“evitar l’endogàmia i afavorir els jurats rotatius”. D’altra banda, en aquesta xarrada es va ressaltar que comptar amb un “client gran no és igual a aconseguir un millor treball”. “Es pot fer un treball d’alt nivell per als negocis o projectes del teu barri”, van resumir els responsables de la sessió.
La il·lustració: eina “de comunicació sense fronteres lingüístiques”
La jornada va dedicar la seua sessió vespertina a l’ecosistema dels encàrrecs professionals. Sobre aquesta matèria van conversar Sílvia Casanova, integrant de l’estudi Juárez Casanova i Sandra López, directora de l’agència Pencil Il·lustradors. En concret, van recordar la rellevància de “deixar prèviament per escrit que l’autor ha de supervisar totes les adaptacions i usos que es facen de la seua imatge”. En la mateixa línia, es va parlar de la il·lustració com una eina “de comunicació sense fronteres lingüístiques”. I, com a reflexió final, les ponents van exposar que “no és tan important un formalisme estètic definit com una capacitat conceptual de comunicar en imatges”.
“Aquesta cita ha sigut una ocasió per a compartir experiències sobre el treball en la il·lustració, així com per a comunicar-nos amb altres sectors que compten amb inquietuds similars a les del nostre”, expliquen des d’APIV. Igualment, assenyalen que aquest esdeveniment pretenia mantenir l’esperit presencial dels combois APIV que s’han celebrat en els últims anys: “trobades disteses i horitzontals, on la implicació i participació de tots els assistents és imprescindible per a generar una visió de la professió actual i diversa”.
Aquesta reunió va tindre com a base i punt de partida els Manuals APIV, documents breus i didàctics sobre diversos temes relacionats amb la professió de la il·lustració gràfica. Aquesta sèrie de manuals, realitzats per un equip de la mateixa APIV, han comptat amb l’assessorament d’especialistes externs de diferents camps. Elaborats amb un to positiu i col·laboratiu, aquestes guies busquen aportar les claus bàsiques per a un bon acompliment professional en el món de la il·lustració. Així, exposen el paper que exerceix cada actor del sector de la il·lustració gràfica i recorden els deures i obligacions tant de l’agent/organitzador/client com del creador/a.
Pots consultar els Manuals d’APIV ací.