Hui en dia, podríem dir que la utopia està en crisi? Segons l’escriptor Francisco Martorell Campos en el seu llibre Somiar d’una altra manera, hem perdut la capacitat d’imaginar un món millor. El pessimisme s’ha instal·lat en les societats i pensem que res es pot fer ja per a millorar el que tenim o per a canviar el que sembla inevitable. La pèrdua de la utopia ens porta a l’immobilisme, a la no acció.
Per a poder afavorir el canvi en els molts aspectes millorables de la vida hem de ser capaces d’imaginar la utopia, encara a risc de semblar ingènues. Imaginar altres futurs possibles, més justos, més diversos, més sostenibles, és el primer pas per a construir una cosa nova, i en aquest sentit, en el d’imaginar i projectar, la il·lustració té un paper fonamental.
Les persones que treballem en el camp de la il·lustració tenim una responsabilitat gran cada vegada que mitjançant els nostres dibuixos representem el món. Som capaços amb el nostre treball de denunciar determinades injustícies i posar el focus en certs abusos i al seu torn mostrar la diversitat i pluralitat existent. La il·lustració serveix per a donar veu i mostrar aspectes de la vida que estan silenciats i que han de ser reivindicats. En definitiva, la il·lustració serveix per a il·luminar el món en el qual vivim i però també és una poderosa eina per a imaginar el món en el qual volem viure.
Des d’APIV us convidem a participar en l’exposició col·lectiva anual de l’associació, preferiblement amb treballs ja realitzats, imaginant altres futurs possibles, més justos, més diversos, més sostenibles, reflexionant sobre el món que volem i reivindicant-lo.
Aquesta exposició és una invitació a imaginar la utopia.
– Les obres rebudes dins del termini i forma s’exposaran físicament en la Fira del Llibre de València de 2023 i podran ser exposades en diferents itineràncies en altres llocs d’interès cultural o social.
– La data límit per al lliurament de l’obra serà el dimecres 19 de abril de 2023 a les 23:59h.