APIV llança el seu «pressupost model» a disposició dels professionals de la il·lustració

Compartir

  • APIV llança el seu Pressupost Model. Un document que conté els punts essencials per a fer un pressupost professional, que garantisca els drets de professionals i clients i que, al mateix temps, contribuïsca a millorar la relació professional entre tots dos.
  • De descàrrega gratuïta, tant en castellà com en valencià, tracta de ser un pressupost marc accessible i didàctic, en el qual es pot entendre i aprendre sobre la necessitat de la utilització d’aquest tipus de documents en el desenvolupament de la nostra labor com a il·lustradors professionals.

Les últimes enquestes coordinades per les diferents associacions de professionals de la il·lustració, els resultats de les quals es recullen en un informe gestionat per FADIP, revelen que l’actual crisi del Covid-19 pot empitjorar la situació, ja de per si mateix crítica, de molts professionals de la il·lustració. És per això que, ara més que mai, l’Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana – APIV treballa en la creació i actualització d’una sèrie de documents i mesures que pretenen no sols facilitar i professionalitzar la relació entre il·lustrador i client, sinó comunicar, quina és la manera correcta i respectuosa d’establir aquest vincle.

(Llig l’informe APIV sobre l’impacte del Covid-19 al sector de la il·lustració valenciana)

En el transcurs de la pandèmia i l’estat d’alarma, hem comprovat com augmentava la necessitat entre els socis d’entendre com es pressuposta un treball d’il·lustració i quines característiques específiques del sector gràfic conté aquest document. A més de detectar un increment de clients que demanden un pressupost directament a l’il·lustrador en lloc de comunicar-li el pressupost del qual es disposa.

És per això que des d’APIV hem treballat en un Pressupost model que conté tots els punts essencials perquè cada professional puga maquetar-lo gràficament com considere i convertir-lo així en un pressupost complet i professional que respecta tant a l’il·lustrador com al client i que ajuda a garantir una bona relació entre tots dos.

Redactat i contrastat entre diversos professionals de sector i membres d’APIV, s’han anat detectant, afinant i detallant cada punt per a la seua inclusió en el pressupost.

Conté quatre apartats generals: la informació sobre l’il·lustrador, la informació sobre el client, la informació sobre l’encàrrec i un apartat de notes i condicions.

Com que el pressupost pretén, a més de servir com a eina, ensenyar i fer entendre el per què de cadascun dels punts, conté notes explicatives on es comenten alguns apartats i es fan algunes apreciacions, servint així com eina d’aprenentatge per als il·lustradors més novells. Això converteix el document en un mecanisme d’aprenentatge essencial sobre algunes claus de la gestió d’encàrrecs de la nostra professió.

És per això que el pressupost és un recurs molt útil punt per a il·lustradors que estan començant a rebre encàrrecs com per a professionals de la il·lustració més experimentats però que reben habitualment proposades amb una remuneració ja establida pel client. El document funciona, no sols com a pressupost, sinó com a possible contracte en cas de no disposar d’aquest document. I és que, l’apartat de notes i condicions, conté els requisits mínims per a controlar la il·lustració que es realitze per a l’encàrrec i protegir a l’il·lustrador en cas de cancel·lació, impagament, etc.

El document està disponible en l’apartat de recursos del web d’APIV. És de descàrrega gratuïta tant per a socis com per a no socis, en valencià i castellà. Des d’APIV hem vist necessari oferir aquest pressupost model perquè cada professional puga construir el seu propi tenint en compte tota la informació bàsica que hauria de contindre.

No obstant això, aquest no és l’únic recurs d’APIV quant a bones pràctiques en el sector. Un dels primers documents amb aquest caràcter va ser el Manual del Bon Client. Una breu guia que conté les claus per a proposar un encàrrec professional d’una manera clara i respectuosa, concorde a les bones pràctiques i que pot trobar-se també en descàrrega gratuïta en la web.

Per descomptat, tampoc serà l’últim. APIV considera que l’elaboració d’aquests documents fomenta les pràctiques respectuoses entre els diferents agents implicats en el sector de la comunicació gràfica i és que, aquests recursos, poden ser utilitzats també per altres professionals creatius, com a dissenyadors, animadors o fotògrafs.

Continuarem treballant en nous models que aprofundisquen en les maneres professionals i respectuoses de relacionar-nos. La labor pedagògica col·lectiva forma part de la responsabilitat com a associació de professionals de la il·lustració i animem a la utilització d’aquests recursos, a la seua difusió, a compartir les opinions i, per descomptat, a continuar formant-nos com a professionals!

Compartir